در صورتی که شما صاحب یک ساختمان مسکونی یا تجاری باشید، قطعا از اهمیت داشتن سیستم هشدار آتش اطلاع دارید. البته معمولا این سیستمها با دستگاههای حفاظت در برابر آتش، مثل سیستم آتشنشانی و یا دودیابها اشتباه میشوند. باید به این نکته توجه کرد که سیستم اعلام و اطفای حریق بسیار جامعتر و پیچیدهتر از دستگاههای منفرد محافظت در برابر آتش است.
سیستم اعلام حریق هوشمند
سیستم اعلام حریق هوشمند یک واحد متشکل از اجزای مختلف مانند پنل مرکزی، سنسورها و دتکتورها، هشداردهندهها و … است که از سیگنالهای سمعی و بصری برای هشداردهی به افراد راجع به آتش، دود یا وجود کربن مونوکسید در منطقه استفاده میکند.
سیستمهای اعلام حریق براساس فاکتورهای مختلفی طبقه بندی میشوند. از نظر سطح حفاظت و نحوه اطلاع رسانی به دستههای مختلفی می شوند. سطح حفاظت درواقع مشخص میکند ما چه انتظاری از سیستم اعلام حریق موردنظرمان داریم! آیا میخواهیم از جان افراد محافظت کند یا همین که وسایل و اموالمان را از خطر آتشسوزی حفظ کند.
انواع سیستم اعلام حریق
بسته به کارکرد و اجزای به کار رفته، انواع و دستهبندیهای مختلفی برای سیستم اعلام حریق هوشمند وجود دارد. اما به طور کلی سیستمهای اعلان هوشمند حریق به دو دستهبندی کلی تقسیم میشوند:
1- سیستم متعارف یا Conventional به عنوان یک واحد کار میکند و نمیتواند محل دقیق فعالسازی را تشخیص دهد، مگر آن که مورد بررسی قرار بگیرد. در مقابل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر است. اصول کشف و تشخیص حریق این سیستم مانند سیستمهای متعارف است اما در آنها هر یک از دتکتورها و یا شستیهای متصل به پنل کنترل آدرس مشخص و منحصر به فردی دارند. در این صورت در هنگام وقوع یا احتمال آتشسوزی، محل دقیق آن مشخص میشود.
2- سیستم اعلام حریق یک مرحلهای، هنگام فعال شدن یک سنسور به همه افراد در ساختمان هشدار میدهد. اما سیستم دو مرحلهای، در مرحله اول به افرادی که مجاز به انجام اقدامات لازم هستند اطلاع میدهد تا قبل از ورود به مرحله دوم و اطلاعرسانی جمعی، اقدامات مناسب انجام گیرد. این سیستم برای ساختمانهای پر رفت و آمد طراحی شده تا از ایجاد هراس بیدلیل جلوگیری کند.
مزایای اعلام حریق هوشمند
- قابلیت اتصال و یکپارچه شدن با سایر سیستمهای امنیت و حفاظت ساختمان
- هزینه نگهداری و تعمیرات نسبتا کم
- مانیتورینگ ساختمان به صورت شبانه روزی
- امکان تنظیم حساسیت هر یک از تجهیزات آشکارکننده حریق
- امکان تشخیص احتمال آتشسوزی
- کاهش احتمال آسیبهای ناشی از آتشسوزی
- کاهش خطای انسانی و صدمات ناشی از آن
اجزای تشکیل دهنده سیستم
یک سیستم هشدار هوشمند متعارف از اجزای زیر تشکیل شده است:
1- پنل کنترل مرکزی:
در یک سیستم هوشمند اعلام حریق، پنل مرکزی نقش اصلی را دارد چرا که راه ارتباطی بین تجهیزات آشکارسازی حریق و دستگاههای هشدار و اطفاء را فراهم میکند. کنترل و یکپارچهسازی کل سیستم بر عهده این بخش است.
2- تجهیزات تشخیص حریق:
انواع دتکتورها مانند دتکتور نور و گرما و یا سنسورهایی مانند تخیص کربن مونواکسید یا آتش، همه در این دسته قرار میگیند. البته اگر تشخیص آتش توسط انسان انجام شود، میتوان شستیها را نیز در این دسته قرار داد.
3- تجهیزات اعلام حریق:
شامل انواع هشداردهندههای صوتی و نوری، فلاشرها، آژیرها و … میشود.
به علاوه بسته به ابعاد مشکل و یا محل وقوع آتش، اعمال مختلفی توسط سیستم اعلام حریق انجام میگیرد. به عنوان مثال به طور خودکار با آتشنشانی میگیرد، سیستم اطفاء خودکار آتش روشن میشود، تابلوهای خروج اضطراری روشن میشود و…
چگونگی عملکرد سیستم اطفای حریق هوشمند
به طور ساده میتوان گفت سیستمهای اعلام حریق امروزی برای تشخیص یا پیشگیری از آتشسوزی از عملکردهای خودکار استفاده میکنند. به این صورت که سیگنالی را از یک آشکاردهنده دود، گرما، کربن مونواکسید و … دریافت میکنند و سپس به طور خودکار آن را به پنل کنترل میفرستند. در سیستمهای بیسیم، این سیگنال از دتکتور به پنل کنترل با فرکانس رادیویی فرستاده میشود.
پنل کنترل مرکزی، پس از دریافت سیگنال و با توجه به تنظیمات از پیش تعیین شده، خروجی خاصی را فعال میکند. به علاوه اگر سیستم اعلام حریق آدرسپذیر باشد، محل وقوع در پنل کنترل مشخص خواهد شد. کاربران در طبقات مختلف ساختمان به روشهای مختلفی مانند پیغامهای صوتی، هشدار روی تلفن همراه، صدای آژیر و … از خطر مطلع شده و به هر بخش توصیه مناسب برای پیشگیری از آتشسوزی و یا به حداقل رساندن صدمات ارسال میشود.
تپ لایف ارائهدهندهی انواع سیستم های اطفای حریق هوشمند است. با سیستم هوشمندسازی ساختمان، میتوانید در هر کجا که هستید از تامین امنیت خانه خود در مقابل حوادث خانگی مطمئن باشید، چرا که تپ لایف با استفاده از سنسورهای نشت آب، گاز و اعلان حریق به نگرانی شما خاتمه خواهد داد.
بدون دیدگاه