فرودگاه هوشمند چیست

فرودگاه هوشمند به چه معناست؟

فرودگاه هوشمند، فرودگاهی است که از تکنولوژی‌ اینترنت اشیا(IoT) ، GPS و سنسورها استفاده میکند تا برنامه‌ریزی‌ها و عملیات اجرایی را به صورت خودکار و دیجیتال انجام دهد. هوشمند سازی فرودگاه باعث بهبود فرایند مسافربری و فعالیت‌های کارکنان فرودگاه و در نتیجه بالا رفتن رضایت آن‌ها می‌شود.

در سال‌های اخیر تمایل افراد به سفرهای هوایی به طور قابل توجهی زیاد شده است. به طوری که میلیون‌ها نفر به طور روزانه از گیت فرودگاه‌ها عبور می‌کنند. راهکار حل مشکل شلوغی فرودگاه، به خصوص در دوره‌ی پس ار بیماری کرونا، به کار گرفتن تکنولوژی برای فرایندهای فرودگاهی است. هوشمند سازی فرودگاه نه تنها باعث کاهش زمان انجام کارها و مدیریت کارآمد می‌شود، بلکه از آن می‌توان به عنوان روشی برای کنترل خطرات مربوط به سلامتی استفاده کرد.

هنگام پرداختن به موضوع مسافربری باید توجه داشت که حمل و نقل شهری هوشمند علیرغم وجود شباهت‌ها، تفاوت‌هایی نیز با فرودگاه هوشمند دارد. در سیستم حمل و نقل شهری هدف جابجایی افراد از جایی به جای دیگر در سریع‌ترین حالت ممکن است. اما فرودگاه‌ها برای سفرهای برون شهری و یا بین‌المللی استفاده می‌شوند و مسئله اصلی مسافران در این موقعیت، تامین کامل امنیت است. بنابراین تمرکز هوشمند سازی فرودگاه، بر دقت بالای انجام عملیات کنترل و تایید هویت افراد و اطمینان حاصل کردن از سفری امن و آرام برای مسافران است.

مزایای هوشمند سازی فرودگاه

با یکپارچه‌سازی تجهیزات و راهکارهای هوشمند فرایندها با سرعت و دقت بالاتری انجام می‌شوند. این امر به بهبود تجربه مسافران و افزایش بهره‌وری کارکنان شرکت هواپیمایی کمک میکند. به علاوه داده‌های جمع‌آوری شده از وضعیت فرودگاه مانند نظافت یا در دسترس بودن امکانات برای مطلع کردن کارکنان و پاسخگویی سریع‌تر به نیاز مسافران استفاده می‌شود. داده‌های این داده‌ها همچنین برای کاهش ترافیک انسانی، کنترل ترافیک هوایی و تعیین زمان فرود هواپیماها در فرودگاه مفید هستند. به علاوه دستگاه‌های اینترنت اشیا و سنسورها داده‌های مربوط به وضعیت فعلی هواپیما را جمع‌آوری می‌کنند. این داده‌ها تحلیل شده و از اطلاعات به دست آمده برای نگهداری مناسب هواپیما و افزایش امنیت سفر استفاده می‌شود.

توسعه بلند مدت فرودگاه‌های هوشمند شامل راهکارهای بیشتر اتوماسیون، بهبود و بهینه‌سازی ساعات کاری فرودگاه و ارتقای امنیت است. در نتیجه در آینده نزدیک، کارهای مختلفی مانند جابجایی چمدان‌ها، سوخت رسانی به هواچیماها، کنترل ترافیک، فرایندهای مهاجرتی و امنیتی و نظافت به صورت خودکار انجام خواهند شد.

فرودگاه هوشمند سازی شده شامل چه بخش هایی است؟

فرودگاه‌های معمولی همه شامل بخش‌های مشابه و فرایندهای یکسانی هستند. به عنوان مثال در همه آن‌ها انتظار برای سوار شدن، عبور از گیت و بازررسی، بررسی فنی هواپیما و … وجود دارد. اما در یک فرودگاه هوشمند می‌توان با استفاده از تکنولوژی در بخش‌های مختلف خلاقیت ایجاد کرد.
بخش‌های مختلف یک فرودگاه هوشمند و کاربرد هر یک در ادامه آمده است:

کنترل سیستم تهویه به صورت BMS

فرودگاه‌ها در همه ساعات شبانه روز فعالیت می‌کنند و جزو اماکن پرتردد هستند. وجود یک سیستم تهویه مناسب علاوه بر افزایش رضایت افراد باعث کاهش هزینه‌های فرودگاه می‌شود. می‌توان با استفاده از ترموستات‌های هوشمند، دمای هوا را همیشه در حالت مطلوبی نگه داشت.

کنترل سیستم روشنایی به صورت BMS

عامل مهم دیگر در هزینه فرودگاه‌ها، هزینه مربوط به سیستم روشنایی است. با استفاده از سیستم روشنایی هوشمند میتوان مطمئن بود که در هیچ یک از قسمت‌های خالی فرودگاه چراغی روشن نباشد. به علاوه در ساعات مختلف می‌توان شدت نور را تعیین کرد که باعث افزایش رضایت مسافران می‌شود.

کنترل و هدایت مسافران به صورت هوشمند

گیت‌های هوشمند و سیستم‌های تشخیص هویت و چهره روشی موثر در فرودگاه هوشمند برای کنترل مسافرین است. به علاوه گیت‌های هوشمند میتوانند در زمان واقعی تعداد افرادی که از گیت واردمی‌شوند را بشمارند و اطلاعاتی مانند تعداد افراد داخل فرودگاه را به مدیریت اطلاع دهند.

برای هدایت مسافران در فرودگاه هوشمند نیز می‌توان از اپلیکیشن‌های کاربردی یا ربات‌های همراه استفاده کرد. به این صورت که در صورت نیاز به دریافت راهنمایی یا پاسخگویی به سوالات همیشه رباتی برای ارائه اطلاعات وجود دارد.به علاوه راه‌های خلاقانه مانند استفاده از چراغ‌ها برای هدایت افراد به سمت پرواز یا هدایت ماشین افراد در پارکینگ فرودگاه را نیز می‌توان استفاده کرد.

کنترل و تشخیص چهره مسافران در فرودگاه هوشمند

نرم افزار برای تلفن هوشمند برای اطلاعات پایانه فرودگاه و اطلاعات پرواز ATIS

سرویس خودکار اطلاعات ترمینال یا به اختصار ATIS مانند یک دستیار هوشمند برای خلبانان است که به کمک آن اطلاعات دقیقی از زمان و نحوه فرود، آب و هوا، وضعیت پایانه فرودگاه و … به دست ‌می‌آورند. این اپلیکیشن با برقراری ارتباط بین هواپیما و فرودگاه، ترافیک هوایی و ازدحام مسافران در فرودگاه را کاهش می‎‌دهد.

کنترل و عبور مرور پارکینگ و بهینه سازی تاکسیرانی (پارکینگ هوشمند (

برای پارکینگ هوشمند فرودگاه می‌توان از راهکارهایی برای هدایت ماشین‌ها، رزرو جای پارک و … استفاده کرد. با استفاده از تابلوهای هوشمند، تعداد فضای خالی پارکینگ و مکان هر یک مشخص است و بنابراین نیازی به صرف وقت برای پیدا کردن جای پارک نیست. در مرحله بعد می‌توان از ربات‌هایی برای شناسایی دقیق ماشین‌ها و اندازه‌گیری ابعاد آن‌ها استفاده کرد تا ماشین‌ها را بدون نیاز به راننده کنار هم پارک کرد. این کار برای بهینه سازی فضای پارکینگ و افزایش ظرفیت آن موثر است.

سرویس های بهداشتی هوشمند

استفاده از سرویس‌های بهداشتی هوشمند در مکان‌های عمومی مانند فرودگاه‌ها علاوه بر پاکیزگی محیط باعث صرفه‌جویی در مصرف آب و برق می‌شود. تهویه مناسب، امکان مشاهده ظرفیت خالی سرویس بهداشتی، شیرآلات خودکار و … از دیگر ویژگی‌های سرویس بهداشتی هوشمند است.

سالانه هزینه زیادی صرف نگهداری و نوسازی تجهیزات سرویس‌های بهداشتی می‌شود. این هزینه تا حد زیادی با هوشمند سازی کاهش می‌یابد چرا که هوشمند کردن باعث بالا بردن عمر مفید تاسیسات الکتریکی و مکانیکی، فرسایش کمتری در این محیط‌ها اتفاق خواهد افتاد.

دریافت کارت پرواز به صورت هوشمند

در یک فرودگاه هوشمند نیازی به صرف وقت و انتظار کشیدن در صف برای گرفتن کارت پرواز نیست. چرا که مسافران می‌توانند با اسکن بارکد از طریق دستگاه مخصوص، بدون معطلی کارت پرواز خود را دریافت کنند.

شیشه هوشمند

استفاده از شیشه‌های هوشمند در فرودگاه‌ها برای استفاده از نور طبیعی و در نتیجه کاهش مصرف انرژی مناسب است. به علاوه می‌توان در ساعات روشنایی روز، منظره زیبایی از اوج گرفتن یا فرود آمدن هواپیماها مشاهده کرد. در برخی از فرودگاه‌های هوشمند از شیشه‌ها به عنوان محیطی برای تبلیغات یا سرگرم کردن مسافران استفاده می‌شود.

کاربرد شیشه هوشمند در فرودگاه

به چه منظور از اینترنت اشیا در فرودگاه‌ها استفاده می‌شود؟

از آنجا که تمایل افراد به سفرهای هوایی افزایش یافته است، فرودگاه هوشمند راه حلی مناسب برای کنترل جمعیت و لذت بخش کردن سفر است. هوشمند سازی فرودگاه باعث بهبود فرایند مسافربری و فعالیت‌های کارکنان فرودگاه و در نتیجه بالا رفتن رضایت آن‌ها می‌شود.

فرودگاه هوشمند به چه معناست؟

فرودگاه هوشمند، فرودگاهی است که از تکنولوژی‌ اینترنت اشیا(IoT) ، GPS و سنسورها استفاده میکند تا برنامه‌ریزی‌ها و عملیات اجرایی را به صورت خودکار و دیجیتال انجام دهد.

هوشمندسازی فرودگاه چه مزایایی دارد؟

با یکپارچه‌سازی تجهیزات و راهکارهای هوشمند فرایندها با سرعت و دقت بالاتری انجام می‌شوند. این امر به بهبود تجربه مسافران و افزایش بهره‌وری کارکنان شرکت هواپیمایی کمک میکند. به علاوه داده‌های جمع‌آوری شده از وضعیت فرودگاه مانند نظافت یا در دسترس بودن امکانات برای مطلع کردن کارکنان و پاسخگویی سریع‌تر به نیاز مسافران استفاده می‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *