قفل هوشمند چیست

قفل هوشمند چیست؟

با پیشرفت تکنولوژی و اهمیت دو چندان یافتن مساله امنیت در میان انسان‌ها، صنعت قفل‌سازی دچار تحولی عظیم شده است. قفل‌های معمولی درب جای خود را به قفل‌های هوشمند داده و علاوه بر آرامش خاطر، ایمنی خانه را تامین می‌کنند. اما منظور از قفل هوشمند یا قفل دیجیتال چیست؟

قفل هوشمند یک وسیله الکترومکانیکی است که با پروتکل‌های ارتباطی مانند Bluetooth یا Wi-Fi کار می‌کند. قفل‌های هوشمند برای باز شدن نیازی به کلید فیزیکی ندارند و از دسترسی‌های بیومتریکی استفاده می‌کنند.

در ادامه این مقاله با قفل‌های هوشمند و نحوه عملکرد آن‌ها بیشتر آشنا می‌شویم، انواع مختلف آن‌ را می‌شناسیم و مزایا و کاربردها را بررسی می‌کنیم. پس با ما همراه باشید.

نحوه عملکرد قفل هوشمند

قفل‌های هوشمند می‌توانند توسط اپلیکیشن تلفن همراه از هر کجا کنترل شوند. بسیاری از مدل‌ها برای باز شدن نیاز به یک کد عددی منحصر به فرد دارند. قفل هوشمند به شبکه WiFi خانه شما متصل می‌شود و کد عددی گفته شده یا دستور باز کردن و بستن درب را دریافت می‌کند. بنابراین پس از نصب قفل هوشمند، کافی است که آن را به شبکه خانگی متصل کرده و اپلیکیشن مربوطه را دانلود کنید. سپس یک رمز عددی( یا اثر انگشت، چهره و …) تعریف کرده و از این به بعد بدون گشتن جیب خود، به راحتی وارد خانه شوید.

در بعضی مواقع برای استفاده از یک قفل هوشمند نیاز است که کل سیستم قفل درب عوض شده و با قفل هوشمند جایگزین شود. اما بعضی از مدل‌ها به راحتی و با اندکی تغییر روی سیستم قفل قبلی نصب می‌شوند. همچنین در صورتی که از هاب خانه هوشمند استفاده می‌کنید، می‌توانید قفل هوشمند را با سایر سیستم‌های هوشمند مانند سیستم امنیتی هوشمند یا بلندگوها یکپارچه کرده و امنیت خانه را تامین کنید.

انواع قفل هوشمند

قفل هوشمند اثر انگشتی(بیومتریک)

روی قسمت بیرونی این قفل، یک اسکنر اثر انگشت تعبیه شده است. در زمان نصب قفل، اثر انگشت افراد مجاز به ورود تعریف و ذخیره می‌شود و پس از آن تنها همین افراد اجازه ورود به خانه را خواهند داشت. به علت سریع و آسان بودن استفاده و قدرت بالا در تامین امنیت، قفل هوشمند اثر انگشتی بسیار محبوب شده است.

انواع مختلفی از این نوع قفل‌ها در بازار موجود است. در برخی از قفل‌ها، پنل اسکن اثر انگشت زیر دستگیره در گذاشته شده است تا عمل بازگشایی درب آسان‌تر شود. همچنین اکثر این قفل‌ها یک صفحه کلید برای تعریف و استفاده از رمز عددی دارند.

قفل هوشمند تشخیص چهره

قفل هوشمند تشخیص چهره

احتمالا تا به حال از امکان تشخیص چهره در تلفن همراه استفاده کرده‌اید. از سال 2016 تکنولوژی تشخیص چهره در پیشرفت است و امروزه به دلیل سرعت عمل بالا، عدم نیاز به تماس دست، بهداشت و امنیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای استفاده از قفل هوشمند تشخیص چهره ابتدا اطلاعات چهره افراد مجاز به ورود به سیستم داده می‌شود. این قفل از ویژگی‌های صورت افراد مانند عنبیه چشم، فاصله بین اجزای صورت و … برای تشخیص استفاده کرده و یک الگوی عددی می‌سازد. قفل هوشمند تشخیص چهره از این به بعد اجازه ورود را به افرادی که چهره آن‌ها با چهره‌های از پیش ثبت شده تطابق دارد می‌دهد.

معمولا در این نوع از قفل‌ها، تنها راه باز شدن درب تشخیص چهره نیست. بسیاری از قفل‌های هوشمند تشخیص چهره یک صفحه کلید یا اسکنر برای وارد کردن رمز عددی یا اثر انگشت دارند.

قفل هوشمند با رمز عبور

قفل هوشمند با رمز عبور یکی از اولین مدل‌های قفل هوشمند است که علیرغم سادگی و عدم استفاده از ویژگی‌های بیومتریک، مورد توجه افراد قرار گرفته است. در این قفل، یک رمز عددی جایگزین کلید فیزیکی می‌شود و تنها افرادی اجازه ورود دارند که رمز را به درستی وارد کنند.

باید دقت کرد که رمز انتخاب شده قابل حدس زدن نباشد. به عنوان مثال اکثر سارقین همان ابتدا برای قفل‌های هوشمند با رمز عددی شش رقمی، 123456 یا 111111 را وارد می‌کنند. به علاوه وارد کردن رمز در مقابل سایر افراد نیز امنیت خانه را کاهش می‌دهد. البته بسیاری از قفل‌های هوشمند به شما امکان وارد کردن چند رقم را قبل و بعد از رمز اصلی می‌دهند. در این صورت اگر هنگام وارد کردن رمز سارقین در حال تماشای شما باشند، رمز اصلی را نخواهند فهمید.

قفل هوشمند کارتی یا هتلیقفل هوشمند کارتی یا هتلی

کلیدهای سنتی حجیم و سنگین هستند. در صورتی که دسته کلید گم شود، نگرانی از امکان سرقت شما را مجبور به تعویض کامل قفل خواهد کرد. ساخت مجدد کلیدها زمان‌بر است و امنیت بسیار پایینی دارند. همه این دردسرها باعث شده که صاحبان هتل‌ها، هتل‌آپارتمان‌ها یا مهمان‌سراها استفاده از کارت را به جای کلید ترجیح بدهند.

قفل کارتی با شناسایی یک کارت RFID، کارت هوشمند یا Key tag باز می‌شود. این کارت‌ها به راحتی قابل حذف شدن هستند و اگر به هر دلیل کارت شما گم شود، می‌توانید آن را غیر فعال کنید. اما مهم‌ترین مزیت قفل کارتی، امکان اتصال آن به سایر وسایل هوشمند است که باعث ایجاد امنیت و راحتی بیشتر می‌شود.

قفل هوشمند کارتی در ابتدا در هتل‌ها استفاده می‌شد و به همین دلیل به قفل هوشمند هتلی معروف است. اما امروزه از این قفل‌ها در مراکز تجاری، ادارات، استخرها و منازل نیز استفاده می‌شود.

قفل هوشمند ترکیبی

قفل هوشمند ترکیبی همان طور که از نامش پیداست، قابلیت بازگشایی به چند روش مختلف را دارد. این قفل قیمت بالاتری نسبت به سایر قفل‌های هوشمند دارد اما در عوض تمام کاربردهای لازم یک قفل هوشمند را دارد.

قفل هوشمند با قابلیت بازگشایی از طریق تلفن همراه

قفل هوشمند با قابلیت بازگشایی از طریق تلفن همراه

از هر کجا که هستید می‌توانید درب خانه را باز کرده و یا ورود و خروج را کنترل کنید. این قابلیت قفل هوشمند به خصوص زمانی که در خانه از کودک یا سالمندی مراقبت می‌کنید بسیار مفید است. چرا که می‌توانید از محل کار خود ورود و خروج این عزیزان یا پرستاران را کنترل کنید.

مزایای استفاده از قفل هوشمند

استفاده از قفل هوشمند امروزه تبدیل به یک ضرورت شده است. افراد با استفاده از این قفل‌ها سطح بالایی از امنیت را تجربه می‌کنند که قفل‌های معمولی قادر به تامین آن نیستند. اما تامین امنیت تنها مزیت استفاده از قفل هوشمند نیست. موارد زیر سایر مزایای استفاده از قفل‌های هوشمند هستند.

1- سهولت در رفت و آمد

یکی از مزیت‌های مهم قفل هوشمند این است که رفت و آمد را سریع و آسان کند. دیگر نیازی نیست پشت در منتظر مانده و دنبال کلید خود بگردید. همچنین می‌توانید بدون دغدغه جا گذاشتن کلید خانه را ترک کنید.

2- ظاهر زیبا

اولین چیزی که هنگام ورود به خانه به چشم می‌آید درب خانه است. یک قفل هوشمند زیبا و شکیل می‌تواند ظاهری مدرن به خانه شما بدهد. همچنین بسیاری از سارقین صرفا با دیدن قفل هوشمند روی درب از تصمیم خود برای سرقت از خانه منصرف خواهند شد.

3- کنترل از راه دور

دیگر لازم نیست برای باز کردن درب در خانه حضور داشته باشید. هر کجای دنیا و تنها با داشتن دسترسی به اینترنت و یک تلفن همراه می‌توانید باز و بسته شدن درب خانه خود را کنترل کنید. استفاده از این مزیت حتی زمانی که در خانه هستید هم لذت‌بخش است.

کاربرد ها و ویژگی های قفل هوشمند

از قفل هوشمند می‌توان در کنار سایر اجزای خانه هوشمند استفاده کرد. اما همان طور که گفته شد، این قفل‌ها در مراکز اداری، تجاری، تفریحی و هر کجا که نیاز به بهبود امنیت باشد کاربرد دارند.

در ساخت قفل‌های هوشمند به دلیل آن که معمولا در محیط بیرون خانه قرار می‌گیرند، از مواد اولیه مرغوب و محکم مانند فولاد استفاده می‌شود. بیشتر قفل‌های هوشمند ضدآب و ضد زنگ هستند و مقاومت بالایی در برابر هر گونه فشار و ضربه را دارند.

برای نصب قفل هوشمند نیازی به سیم‌کشی داخلی نیست. قفل‌های هوشمند انرژی مورد نیاز خود را از باتری‌ها دریافت می‌کنند. معمولا این قفل‌ها به صورت بهینه از باتری استفاده می‌کنند و از چند روز قبل از تمام شدن باتری شما را مطلع خواهند کرد.

از دیگر قابلیت های قفل‌های هوشمند می‌توان به امکان تعریف کد مشخص برای هر فرد، فعال‌سازی قفل کودک، بهبود امنیت با استفاده از رمز یک بار مصرف یا توابع خیالی، اتصال به سایر دستگاه‌های هوشمند و هشدار در صورت احساس خطر اشاره کرد.

نقش قفل هوشمند در امنیت خانه هوشمند

اینترنت اشیا و توانایی برقراری ارتباط بین اجزای مختلف خانه هوشمند باعث قدرتمندتر شدن هر جز می‌شود. قفل هوشمند با استفاده از پروتکل‌های اتوماسیون خانه با دوربین‌ها، سیستم امنیتی هوشمند و سیستم هشدار هوشمند در خانه ارتباط برقرار کرده و امنیت خانه را تضمین می‌کند.

همچنین می‌توان با تعریف بعضی از سناریوها امنیت خانه هوشمند را افزایش داد. به عنوان مثال با تعریف سناریو شب، بعد از ساعتی مشخص و اگر چراغ‌های

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *