سنسور هوشمند در عصر حاضر نقش مهمی در شناخت بهتر جهان اطراف ما دارد. از این سنسورها در هر بخشی استفاده میشود تا زندگی انسان راحتتر و بهتر شود. تنظیم روشنایی، ردیابی وسایل، تامین امنیت و … تنها چند کاربرد ساده سنسور هوشمند است.
در مقیاس بزرگتر، سنسورها دید جامعی به فرایندهای تجاری و جریان کار میدهند. در نتیجه مدیریت شرکت میتواند با نظارت بهتر بر الگوی کار کارمندان و شرایط محیطی، کنترل بیشتری بر کار داشته باشد و کارایی عملیاتی را افزایش دهد.
از طرف دیگر، تکنولوژی اینترنت اشیا به هر جنبهای از زندگی ما نفوذ کرده است. در نتیجه نیاز به استفاده از سنسورهای دقیق به صورت نمایی در حال رشد است. چرا که سنسور هوشمند برای یک شبکه اینترنت اشیا، حکم چشم و گوش را دارد و بدون این اجزای حیاتی عملا کارایی لازم را نخواهد داشت.
با رشد خانههای هوشمند، سنسورها بیش از پیش رایج شدهاند. این روزها میتوان انواع مختلفی از سنسورها را دید که طیف وسیعی از کاربردها را پوشش میدهند.
ویژگیهای سنسور هوشمند مناسب برای تکنولوژی IoT
سنسورها وسایلی با عملکرد ساده هستند که متغیرهای فیزیکی را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکنند. علاوه بر داشتن این قابلیت، سنسور هوشمند باید ویژگیهای زیر را هم داشته باشد تا بتواند در اینترنت اشیا استفاده شود:
- کم هزینه باشد تا از نظر اقتصادی بتوان در تعداد بالا هم از آن استفاده کرد.
- از لحاظ فیزیکی کوچک باشد تا بتواند در محیطهای مختلف بدون دیده شدن کار کند.
- قابل تنظیم از طریق ارتباط بیسیم باشد و یا خودش قابلیت تنظیم خودکار داشته باشد.
- بیسیم باشد، چرا که استفاده از سیم معمولا امکانپذیر نیست.
- بتواند بدون نیاز به تعویض باتری در مدت زمان طولانی کار کند.
- قابلیت تشخیص ایراد و تصحیح آن را داشته باشد.
- قابلیت پیش پردازش دادهها را داشته باشد.
یکی از ویژگیهای مهم سنسور در IoT این است که بتواند اطلاعات به دست آمده را با اطلاعات سایر سنسورها ترکیب کند. به عنوان مثال، داده همزمان سنسور دما و حرکت میتواند نشان دهنده مشکل مکانیکی باشد. گاهی اوقات یک وسیله کار هر دو سنسور را انجام میدهد. در موارد دیگر عملکرد سنسورها در نرمافزاری ترکیب شده و یک سنسور “نرم” را به وجود میآورد.
انواع سنسورهای هوشمند
1. سنسور حرکتی:
احتمالا با شنیدن این نام، ذهن شما به سمت سیستم امنیتی منزل کشیده میشود. البته میتوان گفت این مهمترین کاربرد سنسور حرکت است. سیستم هشدار هوشمند، کاملا بر اساس داده فرستاده شده از این سنسور عمل میکند. عملکرد این سیستم ساده است و اگر سنسور حرکت غیرعادی را در خانه شما تشخیص دهد، آژیر به صدا در خواهد آمد.
به لطف اینترنت اشیا و خانه هوشمند، سنسور حرکت کاربردهای بیشتری هم دارد. برای نمونه میتوان از آن در سیستم روشنایی هوشمند استفاده کرد. به این صورت که هر وقت وارد اتاق شدید، چراغ روشن شود. حتی میتوان مزایای لامپ هوشمند را با سنسور حرکت ترکیب و کاربردهای خلاقانهای ایجاد کرد.
یکی دیگر از کاربردهای سنسور حرکت، مراقبت مجازی در مکانهای پر خطر است. برای نمونه میتوانید هر بار که کودکی به آب استخر نزدیک شد، متوجه حضور او شوید.
2. سنسور نشت آب:
جالب است بدانید که خسارات سیل به شرکتهای بیمه آمریکایی به بیش از 10 میلیارد دلار در سال میرسد! البته بعضی از این خسارات ناشی از علل طبیعی هستند. اما بخش قابل توجهی از آنها مربوط به نشت آب، لولههای شکسته و غفلت افراد است. بنابراین بهتر است که هزینه کمی بابت سنسور نشت آب پرداخت کرده و این مشکل را از ریشه حل کنید.
3. سنسور درب:
سنسور درب در واقع نوعی از سنسور حرکت است. اما به جای اینکه فقط هشدار بدهد، میتواند فیلم زنده از درب خانه پخش کند، حتی اگر هنوز زنگ به صدا در نیامده باشد. این سنسور، به خصوص برای کسانی که تنها زندگی میکنند و یا تمایلی به باز کردن در برای فروشندگان و افراد ناشناس ندارند کاربرد دارد.
4. سنسور دما:
مسلما ما برای این که بدانیم هوای بیرون از خانه چطور است نیاز به یک ابزار به خصوص نداریم. اما ابزاری نیاز است که به وسایل هوشمند خانه اطلاعات بدهد. میتوان کاربرد سنسورهای دما را به دو بخش تقسیم کرد: بیرون خانه و درون خانه. سنسورهای دمای بیرون خانه بیشتر برای باغبانی هوشمند استفاده می شوند. مثلا اگر دمای هوا در دو روز متوالی بالای 25 درجه سانتیگراد بود، سیستم آبیاری به طور خودکار فعال شود.
سنسور دمای درون خانه به شما کمک میکند که روزهای سرد و گرم را راحتتر سپری کنید. مثلا میتواند در روزهای تابستان، 15 دقیقه قبل از بازگشت شما از محل کار به خانه سیستم سرمایش را روشن کند و یا 30 دقیقه قبل از اینکه در زمستان از خواب بیدار شوید دمای اتاق را با سیستم گرمایش هوشمند تنظیم کند.
5. سنسور نور:
کاربرد این سنسورها بیشت تر در روشنایی هوشمند است. اما جالب است بدانید که سنسور های نور میتوانند علاوه بر صرفهجویی و ذخیره پول، امنیت منزل شما را بالا ببرند.
روشن گذاشتن اتفاقی یک یا دو چراغ در هفته، اگر تنها زندگی کنید ممکن است از لحاظ اتفاق مهمی نباشد. اما تصور کنید که در خانه با همسر و فرزندان خود زندگی کنید و هر روز صبح فراموش کرده و تعدادی چراغ را روشن بگذارید. مطمئنا در طی یک دهه، پول زیادی را از دست خواهید داد.
سنسورهای نور میتوانند با طلوع خورشید چراغها را خاموش، و با غروب آن چراغها را روشن کنند. همچنین هنگامی که در سفر هستید به سارقین این حس را القا می کنند که شما در خانه حضور دارید.
6. سنسور آب و هوا:
سنسور آب و هوا هم مانند سنسور نور، کاربردهایی فراتر از گفتن دمای بیرون خانه به ما را دارد. اگر این سنسورها را به خانه هوشمند خود متصل کنید، میتوانند با سنسورهای دیگر ارتباط برقرار کرده و وظایف مشخصی را خودکارسازی کنند.
برای مثال اگر از این سنسور با سیستم هشدار هوشمند استفاده کنید، در صورتی که هوای بارانی پیشبینی شود به شما اعلام میکند که کدام پنجره ها باز هستند. یا اگر روی آینه هوشمند خود از سنسور آب و هوا استفاده کنید، در روزهای آفتابی به شما یادآوری میکند که کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید.
انواع سنسورهای هوشمندسنسور هوشمند در چه صنایعی کاربرد دارد؟
1. خانه هوشمند:
امروزه برای انجام هر عملی، سنسوری وجود دارد و یا به زودی به وجود خواهد آمد. سنسورها عناصر اصلی و حیاتی در خانه هوشمند هستند که به وسایل میگویند چه کاری را در چه زمانی انجام دهند.
- خودکارسازی عملکرد وسایل
- روشنایی هوشمند
- کنترل دما
- تشخیص سریع سرقت و یا ورود غیرمجاز
- تامین امنیت و آسایش ساکنین خانه
- سیستم صوتی هوشمند
2. شرکتها:
امروزه تکنولوژی مبتنی بر سنسور نحوه کار و تعامل کارمندان را به طور کلی تغییر داده است. محیط کار هوشمند علاوه بر تضمین افزایش دادن بهرهوری، میتوان به مزایای زیر هم اشاره کرد:
- خودکارسازی سیستم روشنایی
- خودکارسازی سیستم تهویه و کنترل خودکار دما
- اتاق کنفرانس هوشمند
- راهنمایی هوشمند برای مسیریابی داخل شرکت
- آسانسور هوشمند
- پارکینگ هوشمند
3. مراقبت هوشمند:
مراقبت هوشمند علاوه بر بیمارستان هوشمند شامل مراقبت از کودکان و سالمندان در منزل نیز میشود.
- خودکارسازی تنظیمات نور و دما
- نورپردازی انسان محور
- نظارت مداوم بر بیماران
- کنترل تمیز بودن دستها
4. مهمان داری:
سنسورهای هوشمند طراحی شده برای هتلها باعث کاهش هزینهها شده و فرصتهایی برای کسب درآمد به وجود میآورند. به علاوه تجربه اقامت فرد در هتل را به طور چشمگیری بهبود میبخشند. برای مثال سنسورهای حرکت و دما علاوه بر خودکارسازی سیستم روشنایی و آب و هوا، باعث به کارگیری صحیح انرژی و مدیریت هوشمند آن میشوند. سایر کاربردهای سنسور هوشمند در صنعت هتلداری عبارتاند از:
- تعامل خودکار با مهمان
- شخصیسازی تجربه مهمان بر اساس اطلاعات او
- سیستم تحویل و ورود به اتاق خودکار
- اطلاع سریع برای سرویسدهی به اتاقها
5. تولید و انباری:
اتوماسیون صنعتی به شرکتها و کارخانه های تولیدی کمک میکنند که جریان کار کارگران را بهبود بخشیده و سودمند کنند. از مزایای استفاده از این سنسورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ثبت دادههای تاریخی برای پیشبینی و تصمیمگیری دقیقتر
- هشدار و یادآوری زمان تعمیر و نگهداری دستگاهها
- اتوماسیون سیستم روشنایی
- بکارگیری بهینه فضا
البته سنسورها در صنایع مختلف کاربردهای بیشتری دارند و در بالا فقط به چند مورد از آنها اشاره شد. دنیای امروز، عملا بدون سنسورها بیمعنی خواهد بود.
تپلایف یکی از شرکتهای دانش بنیان در ارائه خدمات هوشمندسازی خانه و ساختمان است که برای اولین بار هوشمندسازی یک ساختمان را به طور کامل انجام داده است. تمتمی سنسورها و امکانات هوشمندی که در بالا نامبرده شد را تپلایف می تواند در خانه یا ویلای هوشمند شما نصب و اجرا کند.
برای مشاوره رایگان هوشمند سازی با تپلایف تماس بگیرید.
مصالب مرتبط:
بدون دیدگاه